UttukkADu venkaTa kavi, the well-known pre-trinity composer, and an ardent devotee of Lord K.rSNa, has showered praise, and paid glorious tribute to JayadEva through his popular composition, “padmAvatI ramaNam” in rAgam pUrvikalyANi. This k.rti, in simple Sanskrit, essentially summarizes all one has to know about JayadEva and his great contribution, the gIta gOvindam.
rAgam: pUrvikalyANi
ராகம் : பூர்விகல்யாணி
tALam: tripuTa
தாளம்: த்ரிபுடைpallavi
பல்லவி
padmAvati ramaNam jayadEva kavirAja
பத்மாவதி ரமணம் ஜெயதேவ கவிராஜ
bhOja dEva suta padmapAda smaraNam kuru mAnasa
போஜ தேவ ஸுத பத்மபாத ஸ்மரண குரு மானஸ
anupallavi
அனுபல்லவி
yad-gOpI vadanEndu mandala ramitham
யத்-கோபீ வதநேந்து மண்டல ரமிதம்
thad Govindha pada Chandra chakoram....
தத் கோவிந்த பத சந்த்ர சகோரம் .....
caraNam
சரணம்
kindubilva sadanam ati ati divya mangaLa vadanam
கிந்துபில்வ ஸதனம் அதி அதி திவ்ய மங்கள வதனம்
sundarAnga shubha shObhita madanam
ஸுந்தராங்க ஷுப ஷோபித மதனம்
ஸுமுகி ரமாதேவி ப்ரியகர ஸுதனம்
(madhyamakAlam)
மத்யமகாலம்
saha paNDita samUhasEvyam
ஸஹ பண்டித ஸமூஹஸேவ்யம்
shata manmata jita mahanIyam
ஷத மன்மத ஜித மஹான்யம்
satata k.rSNa prEma rasamagna
ஸதத கிருஷ்ண ப்ரேம ரஸமக்ன
samAna rahita gIta gOvinda kAvyam
ஸமான ரஹித கீத கோவிந்த காவ்யம்The phrase “yad gOpI vadanEndu” in the anupallavi is perhaps a reference to the following popular dhyAna shlOkam on Lord K.rSNa, that is chanted, prior to the rendition of an aSTapadi:
yadgOpIvadanEndumaNDanamabhUt kastUikApatrakaM
yallakSmIkucashAtakuMbhakalashE vyAgOcamindIvaram |
yannirvANavidhAnasAdhanavidhau siddhA~njanaM yoginAM
tannashyAmaLamAvirastu h.rdayE k.rSNAbhidhAnaM mahaH ||
யல்லக்ஷ்மீகுச ஷாத கும்ப கலஷே வ்யாகோஷம் இந்தீவரம்|
யந்நிர்வாண விதான ஸாதன விதௌ ஸித்தாஞ்ஜனம் யோகினாம்
தன்ன: ஷ்யாமளம் ஆவிரஸ்து ஹ்ரிதயே க்ருஷ்ணாபிதானம் மஹ:||
http://youtu.be/PtsGpCFopq4
http://youtu.be/Qs6sKXUPKvs
No comments:
Post a Comment